Om mindfulness og meditation

En kvalitet ved bevidstheden

Mindfulness er en kvalitet ved vores bevidsthed, som vi alle besidder. Det er evnen til at være bevidst, om det vi oplever uden at dømme eller forsøge at forandre. Bare at være til stede med det, der er. At være mindful betyder ikke, at man ikke har nogle tanker. Eller at man tænker, at alt er fint.


Når vi praktiserer mindfulness øver vi os i at mærke kroppen, som den er – med alt dens tilhørende ubehag og behag. At mærke og give plads til vores følelser. At være bevidst om vores tanker – uden at forsøge at undertrykke dem eller fodre dem med flere tanker. Og på at være til stede i livet, som det er. Uden at flygte fra det. Og uden at kæmpe mod det, der allerede er her.


Meditation og mindfulness

Mindfulness kan man praktisere formelt i meditation siddende, liggende, stående eller gående. Meditationer kan være (men er ikke altid), beroligende, afslappende og behagelige i sig selv. 

Selvom en meditation kan være hjælpsom fra første gang, vi gør det, så er det ikke et quick fix. Den virkelige transformation sker over tid, som vi regelmæssigt øver os. Og når vi bringer det med ud i vores hverdag. Heri ligger den virkelige praksis. Hvordan møder vi os selv og livet omkring os, når det er i konflikt med vores præferencer og planer?


En frigørende praksis

Træningen af mindfulness ændrer vores hjerner, vores nervesystemer, vores følelsesmæssige reaktioner og vores relation til verden. Vi træner vores kropslige nærvær – en bevidsthed, der er forankret og kan mærkes i hele kroppen, men som også kan rumme alt det, der sker uden for kroppen.


Den formelle meditation har ofte fokus på det at tillade tingene at være, som de er. Derigennem udvikler vi en evne til at lytte og en frihed til at vælge. En evne til at lytte efter, hvad vores dybeste ønsker er og lytte efter, hvad livet ønsker fra os. 

Som vi tager mindfulness med ud i hverdagen, skaber vi et rum mellem stimuli og respons. Mellem den tanke, den følelse eller det indtryk, vi får fra andre mennesker, og så vores respons. Dét rum kan vi bruge til at gøre noget andet, end vi plejer.


En frihed til ikke bare at følge vores tanker, vaner og rutiner. Til at relatere til os selv, andre og livet på en ny måde. En måde, der er mere tålmodig, venlig og rummelig. Og mere i kontakt med livet, som det faktisk er og ikke, som vi forestiller os, at det er eller burde være.


Mindfulness bliver på den måde en praksis i frihed. En frihed til at være dem, vi er. Og en frihed til at være noget andet og mere end vores tanker. En frihed til at leve nærværende - fuldt og helt med livet, som det er.


Af Nikolaj Højberg, april 2023


Mindfulness, stress og indre ro

I mit arbejde anvender jeg meditation som et værktøj til at håndtere stress, bekymringer, ængstelighed, kropsligt uro og tankemylder. Kort sagt: til at bringe mere ro i krop og sind. Jeg supplerer klassiske meditationer med åndedrætsøvelser og bevægelsesøvelser inspireret af krops- og traumeterapi. Udgangspunktet for alt mit arbejde er kroppen og regulering af nervesystemet.


Stress og kropsbevidsthed

Stress er kroppens naturlige respons på udfordrende situationer, hvor der skal mobiliseres ekstra energi og fokus. I den forstand er stress sundt og hjælpsomt. Stress bliver et problem for os, når den bliver kronisk, og når vi ikke har mulighed for eller er i stand til at regulere vores nervesystem i retning af ro og afslapning.


Helt centralt i mit arbejde er at hjælpe klienter og deltagere med at håndtere stress ved at udvikle en kropsbevidsthed:


  1. At blive bevidst om og mærke kroppen og dens skiftende fornemmelser.
  2. At lære at tolke på kropslige fornemmelser.
  3. At vide hvordan man bedst håndtere kroppens signaler og fornemmelser i retning af mere trivsel og balance.


Nervesystemet

Vores nervesystem opfatter konstant (og ofte ubevidst) signaler fra vores 


krop og omverden, som den enten tolker som tegn på sikkerhed eller fare. Opfatter nervesystemet tegn på fare, vil den ændre sin tilstand for bedst muligt at forsvare kroppen mod skade. Det gør den i de typiske forsvarsresponser: kamp, flugt og nedlukning.


Når vi er stressede eller har et nervesystem ude af balance som resultat af fx traumer eller kronisk belastning, så er vores nervesystem oftere i en aktiveret og defensiv tilstand ift., hvad der faktisk er nødvendigt. Den tolker signaler fra omverden og fra vores krop som signaler på fare, selvom der ingen fare er til stede.


Nervesystemet er ikke vores fjende - det gør alt, hvad der står i dets magt for at beskytte os. Men det er en biologisk mekanisme, som vi er nødt til at indordne os efter og lære at arbejde sammen med for at kunne trives.


Selv-regulering og co-regulering

Når vi er kronisk stressede og nervesystemet dermed overbelastet, skal det have hjælp til at genfinde balance og dermed til at få krop og sind til at slappe af.


Regulering af nervesystemet kan foregå på to måder: selvregulering og sam-regulering, og vi er afhængige af begge to.


I mit arbejde benytter jeg mig derfor af begge. I sessioner vil jeg i kraft af mine instruktioner og mit nærvær hjælpe deltagere og klienter med at få deres nervesystem i balance.

Afhængigt af konteksten vil jeg foreslå øvelser, som klienter og deltagere kan lave derhjemme for at lære i højere grad at regulere sig selv.


Også her er det vigtigt at sige, at øvelserne ikke er et quick fix. Det er ikke altid, når vi laver øvelserne, at de har den effekt, som vi måtte ønske. Det er ikke, fordi man gør noget forkert. 


Regelmæssig praksis

For at øvelserne kan have så god en effekt som muligt, kræver det, at vi øver os regelmæssigt. Ligesom med alt andet vi gerne vil blive bedre til.


Uanset hvilke følelser, tanker, og hvilken tilstand dit nervesystem er i, så er det helt okay. Det er sådan det er for dig at være menneske lige nu. OG det er muligt at lære at regulere nervesystemet og forholde sig til sig selv på en ny måde. Når vi lærer det, kan vi også lære at forholde os til verden anderledes.


Af Nikolaj Højberg, april 2023

Ro er mere end ikke at være stresset

”Meditation is not about mastering a technique; it’s about letting go of control (…) letting go of guiding our experience in any way whatsoever” (Adyashanti)


Mit arbejde: øvelser

På et konkret plan består mit arbejde i sin kerne af nogle øvelser, som jeg forklarer, instruerer og guider. I sammenhæng med øvelserne præsenteres ofte også teori og viden omkring krop og nervesystem samt tanker og følelser. Vi er alle forskellige mennesker og har alle forskellige liv, behov og forudsætninger. Jeg hjælper derfor klienter og deltagere med at forstå, hvorfor vi gør, som vi gør, og jeg hjælper dem med at skræddersy øvelser og praksis til deres hverdag.


Mit arbejde: hjælpe andre til at finde større balance, glæde og frihed i deres liv.

Som en underliggende strøm gennem mit arbejde er et dybt ønske om at hjælpe mennesker til at finde større ro, balance, glæde og frihed i deres liv.


Jeg har den opfattelse, at en stor del af rigtig mange af vores problemer skyldes, at vi ikke har forbindelse til livet, som det faktisk er.

At vi oplever livet gennem vores tanker og vores følelser frem for gennem vores bevidsthed. Og at mange af os, som citatet i indledningen indikerer, har så svært ved at slippe kontrollen.


At vi har svært ved at affinde os med, at vi er dem, vi er. Svært ved at sige henholdsvis ”ja” og ”nej” på de rigtige tidspunkter. Svært ved at forholde os til og håndtere vores følelser og tanker, som vi enten kommer til at undertrykke eller til at tro er sandheden. Svært ved at rumme andre mennesker; deres følelser og måder at være i verden på. Svært ved at acceptere livet, når det udfolder sig modsat vores præferencer og planer.


Vi er (også) biologi

Vi kan glemme at tage vare på vores kroppe, som det stykke biologi, de er. Og vi kan glemme at tage vare på naturen, som den uadskillelige del af vores liv, de er.


At mange af os sommetider har svært ved disse ting er ikke så mærkeligt. Vores hjerne og nervesystems primære funktion er at sikre vores overlevelse. De er designet til at lede efter fejl, fare og forbedringsmuligheder.

Vi mennesker er biologiske væsener, og det er en kæmpe gave at lære at leve efter. I overensstemmelse med den krop, vi har. De følelser, den producerer. Og de tanker der kommer, selvom vi ikke har bedt dem om det.


Gør vi ikke det, risikerer vi at blive tabt i vores tanker om os selv og livet og glemmer at leve i livet, som det faktisk er. At elske os selv, som vi faktisk er.


Vi er heldigvis udstyret med en bevidsthed og derigennem med evnen til ikke at være tvunget til at lide under vores biologi. Vi kan leve i fred med den og i det hele taget med livet, som det er.


Her bliver ro ikke bare at spørgsmål om ikke at være stresset, men om at være i synk med os selv og med livet. Herfra kan vi ønske livet bedre – uden at være afhængige af, om det går, som vi ønsker.


Alt det træner vi ved at meditere. Uden at vi behøver at tænke os til det, vil det forandre os indefra. Hjælpe os til at give lidt mere slip og slap lidt mere af.


Af Nikolaj Højberg, april 2023

Vil du høre mere?

Tag fat i mig for en uforpligtende snak